dinsdag 2 augustus 2011

De duivel zaaide kastelen in Aarle, ja ja

Negende brief, deel 3

Ruim een half uur lopen van Helmond ligt het dorp Aarle. Men zegt dat dit dorp vroeger Adelree werd genoemd, vanwege de adel die zich hier ophield in de tijd van de oude hertogen, die dikwijls op het kasteel verbleven. Zo was de adel in de buurt van het hertogelijk hof. Bij en rond Aarle telt men nog enkele kastelen, ofschoon er al verschillende geheel gesloopt zijn, die ooit door de adel bewoond werden. Bijna elk dorp in de Meierij heeft wel een kasteel, maar op deze plek zijn er verscheidene.

Volgens een oude overlevering is dat hierdoor gekomen: ver vóór mensenheugenis (natuurlijk moet dit zeker toen zijn gebeurd) reisde de duivel, die zich met zijn vrije tijd geen raad wist, met een zak vol kastelen door de Meierij. Bij elk dorp zette hij één kasteel neer. Toen hij ieder dorp een kasteel had gegeven (de duivel was toen best vrijgevig), kwam hij met het restant (hij had er vast een paar extra meegenomen voor het geval dat er een zou breken) in Aarle aan, waar hij het restje neersmeet. Ik zou eerder denken dat er door die zware vracht een gat in de zak was gekomen, waardoor hij alle kastelen die hij nog overhad, hier verloor. Want er zijn een paar dorpen hier in de buurt die helemaal geen kasteel hebben.

Onze Lieve Vrouwe van Aarle-Rixtel
De kerk van Aarle is een zeer mooi gebouw. Je vindt hier ook een kapel, die tegenwoordig dienst doet als school en raadhuis. Deze kapel was twee eeuwen geleden zeer beroemd vanwege een zogenaamd miraculeus Lieve Vrouwenbeeld. Bisschop Masius, over wie ik u al eerder iets heb verteld (zie brief 3 en brief 8), schreef een compleet boekje over de wonderen die het Mariabeeld van Aarle heeft verricht. Dit boekje wordt nog steeds voor veel geld verhandeld door de roomsen, die er in geloven als in het evangelie.

Enkele jaren geleden heeft men dit beeld naar Den Haag gebracht, omdat er onophoudelijk allerlei bijgelovige dingen gebeurden rondom deze kapel. Op dit moment gebeurt dat opnieuw. ’s Avonds en zelfs overdag tref je hier veel volk aan, ook uit andere dorpen. Ze kruipen op hun knieën rond de kapel onder het prevelen van Onzevaders en Weesgegroetjes.

Geen opmerkingen: