dinsdag 22 november 2011

'k Ben smoorelijk verliefd op bloemen


Naar aanleiding van de ansichtkaartenactie kregen op vrijdag 28 oktober en zaterdag 5 november ongeveer dertig mensen een speciale Hanewinckel-rondleiding voorgeschoteld. Tijdens de rondleiding vertelden archivarissen van het BHIC over de geschiedenis van de prachtige Citadel, lieten ze de depots zien waar alle archiefstukken worden bewaard en toonden ze enkele topstukken uit de collectie.

En natuurlijk was er ook aandacht voor de collectie van Stephanus Hanewinckel zelf. Enkele bijzondere archiefstukken stonden extra in de schijnwerper. De komende tijd zullen we die archiefstukken op deze weblog de revue laten passeren. Waar haalde Stephanus bijvoorbeeld al die mooie citaten vandaan, die regelmatig zijn brieven illustreren? Simpel: uit een boekje!

Filosofische gedachten
"Wie kent het menschlijk hart? Voor mij – IK KEN HET NIET!" Een hartenkreet uit het kleine boekje, volgeschreven in een keurig, klein handschrift. Filosofische gedachten, gedeeltelijk in het Duits. "Wilst du die Menschen recht kennen, So muszt du sehen wie Sie handeln." Van J. G. Zimmermann, staat er dan netjes achter geschreven en dubbel onderstreept. En als laatste uit dit bundeltje dat waarschijnlijk wel honderd van dergelijke gedachten en gedichten bevat:

'k Ben smoorelijk verliefd op bloemen:
'k Bemin met drift het vrije land:
'k Zal steeds een roosje fraaijer noemen,
Dan de allerschoonste diamant

Bron: register van filosofische gedachten en levenswijsheden met vermelding van literatuurbron, quartoformaat, c. 1795 (inv.nr. 7)

Geen opmerkingen: