donderdag 20 september 2012

In Loon op Zand

Loonse duinen nabij Loon op Zand (bron: collectie RAT, nr. 70660)

Tweede brief, deel 4

Nu iets over Loon op Zand. Het draagt die naam vanwege de grote hoeveelheid zandduinen en bergen die er vlak bij liggen. Ook wordt het wel eens Venloon of Veenloon genoemd, naar de venen die men hier aantreft. In het jaar 1737 brandde dit dorp bijna totaal af, maar het werd weer helemaal opgebouwd en herrees uit zijn as, zodat je niets meer van die verwoesting bemerkt.

Dit dorp is ook de plaats waar De Bréauté overnachtte en waar hij te biecht ging (omdat hij rooms was) en een mis liet lezen, voordat hij aan het bekende gevecht met Gerard Abrahamsz of Lekkerbeetje op de Vughtse hei begon.

Je vindt hier een grote kerk met een hoge toren. Er ligt ook een fraai kasteel van de heer en er zijn mooie bossen. Men houdt Loon op Zand wel voor de beste en welvarendste heerlijkheden van de Meierij. Ook hier gebeurde me niets opmerkenswaardig. Ik verlaat dus dit dorp binnenkort en ga dan naar… ja, ik weet het zelf eigenlijk nog niet. Mijn volgende brief zal het je wel vermelden en dan hoop ik je ook meer belangrijke zaken te kunnen vertellen, naast wat nieuws, als ik dat tegenkom. Maar veel nieuws is zelden wat goeds, zoals men hier in de Meierij zegt. Ik ben en blijf altijd geheel de

Jouwe.

Geen opmerkingen: