donderdag 26 juli 2012

De laatste feitjes

Twintigste brief, deel 8

Oisterwijk wordt zo genoemd naar het gelijknamige dorp en Maasland, omdat het langs de Maas ligt.

Ieder kwartier heeft iets bijzonders. Zo noemt men Peelland het grootste kwartier; Kempenland het heerlijkste, vanwege het verblijf van de oude vorsten aldaar; Oisterwijk het mooiste; en Maasland het vetste. Tegenwoordig draagt de Meierij samen met de andere Generaliteitslanden de naam van Bataafs Brabant, ter onderscheiding van Oostenrijks Brabant, dat nu deel uitmaakt van het tegenwoordige Belgiƫ, al zie ik geen noodzaak tot deze naamsverandering.

In later tijden heeft men deze streek de Meierij van ’s-Hertogenbosch genoemd (die naam was van oudsher onbekend), omdat deze stad door de tijd heen de voornaamste en grootste is geworden en men daar het hoogste gerechtshof heeft gevestigd.

Ziedaar, mijn vriend, alles wat ik nog over de staatkundige aspecten kan meedelen. Het kan je overvloedige stof tot nadenken verschaffen. Meer wil ik er niet van zeggen, ik laat alles aan jouw eigen oordeelsvorming over.

Laat intussen ook deze brief je ervan getuigen dat ondergetekende zich met alle recht jouw ware vriend kan en mag noemen.

L.J.A.

Geen opmerkingen: