donderdag 5 januari 2012

Beroemd, maar niet in Veghel

Veertiende brief, deel 2

In Veghel is de beroemde ingenieur C.J. Kraijenhoff geboren. Deze deskundige man is zeer bekend geworden door de aanleg en voltooiing van het Canal Imperial in Spanje. Zoals men weet is dat een mooie vaart. In Spanje had niemand genoeg kennis om zo’n kanaal te graven, om te waterpassen en om schutsluizen en dergelijke te bouwen. Die eer komt slechts iemand uit ons vaderland toe. Ik informeerde in Veghel naar deze man, maar tot mijn verontwaardiging wist niemand wie hij was geweest of dat hij hier was geboren.

De Meierij is nu eenmaal het land niet om kundigheid en verstand in ere te houden. Als de man rooms was geweest en hij had iets bijgedragen aan het bijgeloof of hij had de dweepzucht opgehitst, dan zou zijn naam zeker niet in vergetelheid zijn geraakt. Maar al zijn Veghel en de Meierij zo’n groot man onwaardig, de geschiedenisboeken hebben zijn naam al vereeuwigd en zeker in Spanje zal hij, zolang het Canal Imperial er is, herinnerd worden.

Na de middag ging ik naar Schijndel, waar ik pas tegen de avond aankwam, omdat ik van de goede weg was afgedwaald. Ik was erg moe en had dus geen zin om iets te gaan bezichtigen. Ik ging vroeg naar bed met het voornemen om vandaag alles eens goed te bekijken, zoals ik ook gedaan heb.

Geen opmerkingen: