dinsdag 25 oktober 2011

Hoe ben jij familie van Hanewinckel?

Geneagram (klik voor een vergroting)
Voor genealogen lijkt het soms een sport: uitpluizen hoe je gerelateerd bent aan beroemdheden uit het verleden. Martien Veekens, studiezaalmedewerker van het BHIC, dook in de genealogie van Stephanus Hanewinckel en ondertussen puzzelde hij de relatie tussen Hanewinckels genealogie en die van hemzelf bij elkaar. Het resultaat zie je door op de afbeelding te klikken, zodat je hem vergroot.

Geneagram
De afbeelding toont een geneagram. Dat is een overzicht waaruit de gemeenschappelijke afstamming van twee of meer personen blijkt. In dit geval dus van Stephanus Hanewinckel en onze collega Martien Veekens. Met een geneagram kun je bijvoorbeeld een gemeenschappelijke begaafdheid of een bepaald beroep weergeven. Denk aan het aantonen van een gemeenschappelijke afstamming met een beroemde schilder of een begaafd zeevaarder. Maar soms gaat het gewoon om het aantonen van je verwantschap met een beroemdheid.

In dit geval gaat die afstamming zelfs dubbel op, want er zijn maarliefst twee gemeenschappelijke voorouders. Kijk maar eens mee!

Martien Veekens, BHIC
Het is níet m'n broer...
Allereerst is er Lambrecht Millinck van Gerwen. Diens gelijknamige zoon trouwt Geertruid van Doerne en samen krijgen ze kinderen, waaronder wederom een zoon genaamd Lambrecht Millinck van Gerwen, en een dochter genaamd Anna Millinck van Gerwen.

Lambrecht trouwt Adriana van Honselaer en vanaf dit echtpaar kun je de lijn volgen naar Martien. Anna trouwt, na een eerder huwelijk, uiteindelijk Cornelis Proening van Deventer en vanaf dit echtpaar kun je de lijn volgen naar Stephanus Hanewinckel.

Maar volg je de lijnen vanaf enerzijds Adriana van Honselaer en anderzijds vanaf Cornelis Proening van Deventer terug, dan kom je uiteindelijk uit bij nóg een gemeenschappelijke voorouder van Martien en Stephanus: Gerard Proening van Deventer.

Het is wat puzzelen, maar dan heb je ook wat: je bent 'familie' van een beroemdheid!

En die genealogie van Hanewinckel? Die volgt de volgende keer!

Geen opmerkingen: